Bułki do hamburgerów

wytrawna imporowizacja
1h godz.

Czas przygotowania

10 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Samodzielne przygotowywanie dań typu fast food w domu sprawia dużo satysfakcji. Do przygotowania hamburgerów potrzebujemy przede wszystkim pusznych bułeczek. Nie jest to co prawda ciasto czy deser ale myślę, że warto poznać taki przepis, zachować i zaskoczyć rodzinę.

Składniki:

  • 400 gram mąki
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 gram drożdży
  • 50 gram masła roztopionego
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • płaska łyżka soli
  • sezam
  • żółtko z mlekiem do posmarowania wierzchu bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.

W misie miksera umieszczamy mąkę, i robimy w niej zagłębienie. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, zalewamy ciepłym mlekiem i zostawiamy na chwilę aby drożdże zaczęły "pracować". Po chwili dodajemy sól, jajko i chwilę mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy około 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h.

Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy je ręcznie i dzielimy na 8 równych części. Z każdej wyrabiamy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temp. 180 °C przez 20 minut.

Mięsko, warzywka, ulubione sosy i zdrowy hamburger gotowy.