Ciasteczka wielkanocne z mąką krupczatką

wielkanoc
1,20 godz.

Czas przygotowania

8 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Kruche ciasteczka, idealne do dekoracji. Można je upiec w dowolnym kształcie i wiosennie udekorować. Dodatek mąki krupczatki sprawia, że są niezwykle kruche i delikatne w smaku.

Składniki:
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki:

Mąkę przesiewamy. dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasta. Owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

Zimne ciasto rozwałkowujemy i wycinamy wybrane kształty. Pieczemy w temp. 180°C około 12-15 minut.

Studzimy ciasteczka i dekorujemy.