Cinnamon rolls ze śmietanką

ciasta
2 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Przepis na bułeczki cynamonowe pojawił się jakiś czas temu na blogu. Dziś przedstawiam Wam nieco zmodyfikowany przepis z dodatkiem śmietanki. Co zmieniliśmy? Spód formy smarujemy cynamonową mieszanką, dzięki czemu mamy więcej cynamonowego smaku. Dodatek śmietanki sprawia, że bułeczki są delikatne i wyjątkowo mięciutkie.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 200 ml mleka ciepłego
  • 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych
  • szczypta soli
  • 90 g cukru
  • 80 g masła roztopionego
  • Cynamonowa mieszanka:
  • 40 g masła roztopionego
  • 1/2 opakowania cynamonu
  • 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 100 ml śmietanki 30%-36%
Przygotowanie:

Mąkę,mleko,drożdże, sól,jajka,cukier umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto około 5-6 minut (przy świeżych drożdżach najpierw robimy rozczyn). Dolewamy przestudzone masło i wyrabiamy kolejne 8-10 minut. Odstawimy do wyrośnięcia na 1-1.5 godz.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwile dłońmi i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 25x35 cm.

Roztapiamy druga część masła, dodajemy cukier trzcinowy (lub zwykły) i cynamon. Na spód formy, na którą będziemy układać ślimaczki wylewamy około 2 łyżki mieszaniny cynamonowej i równomiernie rozprowadzamy. Cynamonową mieszankę rozsmarowujemy na cieście i przecinamy ciasto nożem na cienkie paski (1.5-2 cm), każdy zwijamy w ślimaki. Po zwinięciu układamy na blaszce zachowując odstępy minimum 1.5 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Śmietankę lekko podgrzewamy w rondelku i polewamy nią wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika .

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 25-30 minut.

Słodka improwizacja radzi:

Ilość cynamonu możecie zwiększyć lub zmniejszyć.

Proponuje dodać również rodzynki.