Mleczna babka (Babka Bounty bez kokosa)

ciasta
1,20 godz.

Czas przygotowania

8 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Mleczna babka (Babka Bounty bez kokosa)

Jedno z najlepszych ciast z dodatkiem kakao. Mój osobisty faworyt. W oryginalnym przepisie dodajemy masę z wiórkami kokosowymi. Jeśli ktoś z waszych bliskich nie lubi wiórek kokosowych, albo najzwyczajniej w świecie się skończyły ( i nie możemy akurat wydelegować męża do sklepu :) ), mamy gotowe rozwiązanie.

Składniki na ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 gramów cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Na wstępie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy i przygotowujemy masę płynną.

Jajka i żółtko ubijamy razem z cukrem na jasną i puszysta masę. Kiedy masa jest już dobrze ubita (chwilę to trwa) zmniejszamy obroty miksera i dolewamy powolnym strumieniem olej a następnie mleko. Ustawiamy obroty na najniższy poziom i dodajemy przesianą mąkę (łyżka po łyżce).

Formę do babki( może być keksówka) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy całą masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C, pieczemy przez około 50 minut.

Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Przepis inspirowany kuchnią Magdy www.kuchniamagdy.pl