Rogaliki drożdżowe

wypieki drożdżowe
2 godz.

Czas przygotowania

10 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Kolejna propozycja na drożdżowe przekąski. Małe lub większe rogaliki z konfiturą, czekoladą lub serem.

Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 270 ml mleka ciepłego
  • 7 g drożdży suszonych
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 75 g masła roztopionego
  • dżem, nutella
  • dodatkowo cukier puder i jajko z mlekiem
Przygotowanie:

Mąkę, mleko, drożdże, sól, jajka, cukier umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto około 5-6 minut. Dolewamy przestudzone masło i wyrabiamy kolejne 8-10 minut. Odstawimy do wyrośnięcia na 1-1.5 h.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy dłońmi i dzielimy na 2-3 części (jesli chcemy małe rogaliki to 3 części). Każda część rozwałkowujemy na kształt koła, grubość około 0.5 CM. i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy powidła, gęsty dżem, ser lub krem czekoladowy. Zawijamy, odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy 15-20 minut aż wyrosną. Smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20-25 minut. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.