Sernik czekoladowy

serniki
1 godz.

Czas przygotowania

20 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Większość z nas nie wyobraża sobie świat bez sernika. Ale czy zawsze musi być ten tradycyjny? Może warto zaskoczyć gości sernikiem w nieco innym wydaniu?

Na pewno ciekawym doświadczeniem będzie odkrywanie nowych smaków. Sernik czekoladowy na ciemnym spodzie na pewno zaintryguje twoich gości i z pewnością zbierzesz komplementy. Do świąt jeszcze trochę czasu, zdarzysz zrobić próbę generalną.

Składniki na ciasto kruche:

  • 1/3 szklanki cukru
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 80 gramów masła
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 mleczne czekolady
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 220 gramów cukru

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy ciasto kruche. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Można użyć do tego miksera z odpowiednim mieszadłem. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać odrobinę przegotowanej wody. Dno formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem. Boki smarujemy masłem. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (dno oraz boki). Wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

Śmietankę podgrzewamy lekko w rondelku. Do ciepłej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę aby przestygła.

Następnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Wszystkie podane składniki wkładamy do misy, czekolada że śmietanką powinny być chłodne. Wszystko chwilę miksujemy i wylewamy na schłodzony spód.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 °C na 1.5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto można polać czekoladą aby wydobyć jeszcze bardziej intensywny smak.

Sernik jest niezwykle kremowy i po prostu rozpływa się w ustach. Na pewno zachwyci gości.