Sernik mocno czekoladowy

ciasta
1 godz. godz.

Czas przygotowania

40 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Sernik inny niż wszystkie. Idealny dla osób, które nie lubią bardzo słodkich ciast. Czekolada na każdym poziomie ciasta. Ciężki i wilgotny. Polecam wypróbować.

Składniki na spód:

  • 200 gramów ciasteczek kakaowych
  • 60 gramów roztopionego masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg sera
  • 5 jajek
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 220 gramów cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 200 gramów czekolady deserowej
  • 100 gramów czekolady mlecznej

Polewa:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 120 gramów czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Ciasteczka blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Śmietankę lekko podgrzewamy do momentu pokazania się bąbelków. Nie zagotowujemy jej. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli ciężko będzie ją rozpuścić, można lekko podgrzać i dolać odrobinę śmietanki. Odstawiamy do przestudzenia.

Do misy miksera wkładamy ser, jaka, cukier, mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i dalej mieszamy. Gdy masa jest jednolita, wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Wyłączamy i odstawiamy do przestudzenia.

Wkładamy do lodówki. Kiedy sernik już jest zimny, przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej czekoladę. Rozpuszczamy i wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki.

Smacznego!