Sernik nowojorski

ciasta
2 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Delikatny, kremowy na owsianymi spodzie. Lekko kwaśny, nie zbyt słodki. Z delikatną polewą z kwaśnej śmietany.

Pieczony tradycyjnie w okrągłej formie.

Wielbicieli kremowych serników chyba nie trzeba zachęcać.

Składniki na spód:
  • 180 gramów ciasteczek zbożowych
  • 70 gramów roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg sera (ja użyłam z wiaderka)
  • 220 gramów cukru
  • otarta skórka z jednej cytryny i 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka i 1 żółtko
  • 150 gramów śmietany 18%.
Polewa:
  • 200 gramów śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasteczka blendujemy, dodajemy masło i tak przygotowaną mieszanką wykładamy spód. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej umieszczamy w misie miksera. Mieszamy tylko do połączenia składników najlepiej na najniższych obrotach, aby nie napowietrzyć masy.

Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Jeśli chcemy piec sernik w kąpieli wodnej, to na jedną blaszkę piekarnika wlewamy wodę i umieszczamy ja na najniższym poziomie. Sernik układamy nieco wyżej na kratce. Możemy również piec bez kąpieli wodnej, tradycyjnie.

Pieczemy w temp 160 °C przez 20 minut, następnie zmniejszamy do 130°C i pieczemy jeszcze minimum godzinę.

Po upieczeniu sernik studzimy.

Następnie przygotowujemy polewę. Śmietanę mieszamy z cukrem i wykładamy na sernik. Wkładamy na noc do lodówki.

Słodka improwizacja radzi:

Ciasto pieczone w kąpieli wodnej jest nieco bardziej mokre. Można piec je bez kąpieli wodnej lub wyjąć pojemnik z wodą w połowie pieczenia, jeśli wydaje wam się zbyt wodnisty.

Składniki na masę serową mieszamy tylko chwilę i bardzo delikatnie, aby ciasto ni urosło w piekarniku.

Jeśli nie mamy ciasteczek zbożowych, mogą być herbatniki maślane, natomiast zbożowe lepiej się komponują.

Polewa śmietanowa nie jest konieczna, ale daje ciekawy efekt.

Sernik jest bardzo kremowy, może być wam ciężko wyjąć pierwszy kawałek. Ale co tam, taki dobry to i pokruszony się zje ;)

Sernik z formy najlepiej wyjąć dopiero następnego dnia, kiedy nabierze stabilniejszej konsystencji.