Wiosenny torcik malinowy

torty
2 godz.

Czas przygotowania

35 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Wiosenny torcik malinowy. Szybki w przygotowaniu. Zielone, szpinakowe ciasto z kremem i frużeliną malinowa. Dla podkreślenia smaku możemy użyć malinowego mascarpone. Zapraszam.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g szpinaku
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 mi oleju
  • 200 g cukru
  • sok i skórka z limonki/cytryny

Na krem:

  • 400 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone (ja użyłam malinowego, może być tradycyjne)
  • Cukier puder do smaku

Frużelina malinowa:

  • 150 g malin
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

Szpinak blendujemy z 1/3 przygotowanego oleju (czyli 50 ml). Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Powoli wlewamy pozostałą część przygotowanego oleju (100 ml), zmniejszając jednocześnie obroty miksera. Następnie dodajmy zblendowany szpinak z olejem oraz partiami mąkę, wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia. Chwilę mieszamy do połączenia i powstania jednolitej masy. Dno tortownicy o średnicy 21 (może być do 24 cm, wtedy ciasto będzie niższe) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w temp. 175°C przez 45 minut.

Przygotowujemy frużelinę. Maliny zagotowujemy, dodajemy odrobinę wody, około 50 ml. Dosładzany cukrem. W szklance rozrabiały mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i wlewamy taką mieszankę do malin. Zagotowujemy i mieszamy do powstania gęstej frużeliny.

Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy z mascarpone na sztywny krem, dodając w międzyczasie cukier puder.

Ciasto dzielimy na dwie części. Odcinamy górę ciasta. Na pierwszą warstwę wykładamy połowę kremu. Na to dajemy frużelinę. Najlepiej tylko na środek, boki pozostawiając wolne. Przykrywamy drugą częścią. Blaty ciasta możemy lekko nasączyć lemoniada z wody i cytryny. Schładzany.

Lekko schłodzone ciasto delikatnie smarujemy kremem, cienka warstwą. Na górze robimy rozetki z pozostałego kremu a na boki możemy dodać pokruszone skrawki ciasta pozostałego z odciętej góry. Górę ciasta możemy udekorować startą skórką z limonki i malinami.

Smacznego!