Wiśniowa kostka

ciasta
1 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Proste i efektowne ciasto. Delikatnie kwaśne wiśnie idealnie komponują się z ciemnym biszkoptem. Słodyczy całości dodaje śmietankowa góra.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżki kakao

Warstwa owocowa:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 gramów wiśni mrożonych

Warstwa śmietankowa:

  • 400 gramów śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • gorąca woda

Przygotowanie:

Pierwszym etapem przygotowań jest upieczenie biszkoptu. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka i lekko mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C przez 30-35 minut.

Upieczony i ostudzony biszkopt możemy lekko nasączyć ciemna herbata, nalewka wiśniowa rozcieńczoną z wodą lub wiśniowym sokiem.

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko tężejących galaretek dodajemy mrożone wiśnie i wylewamy na ciasto.

Po całkowity zastygnięciu galaretek możemy przygotować masę śmietankowa. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki ciepłej wody i rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę mieszamy. Powstałą masę wylewamy na warstwę owocowa i wstawiamy do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.

Słodka improwizacja radzi:

Warstwa śmietankowa może być również z dodatkiem mascarpone. Wtedy zamiast żelatyny dodajemy 200 gramów serka mascarpone.

Cukier do śmietanki można dodać w takiej ilości aby odpowiadało to waszym preferencjom smakowym.