Zawijańce drożdżowe z konfiturą

wypieki drożdżowe
1 godz.

Czas przygotowania

10 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Ostatnio teściowa obdarowała mnie dwoma słojami prażonych jabłek.  Uwielbiam, a dawno nie jadłam. Taki jesienny smaczek. Od razu pomyślałam o drożdżowych zawijańcach z konfiturką. Idealny smak na jesień, przy zimowej herbatce też się sprawdzi!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 gram masła
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 30 gram drożdży
  • Dodatkowo:dżem, jabłka prażone lub inne ulubione konfitury,
  • jajko do posmarowania skórki lukier

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia, Mleko podgrzewamy (temp. około 40 °C). Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek cukru i 1/4 szklanki mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misie miksera umieszczamy mąkę, cukier,  mleko, rozczyn i dodajemy szczyptę soli. Chwilę mieszamy, dodajemy jajka i żółtko. Mieszamy aż składniki się połączą, około 5 minut. Następnie dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Ciasto po wyrośnięciu chwilę wyrabiamy dłońmi. Dzielimy na dwie części i każdą z nich musimy rozwałkować na prostokąty o grubości około 0.5 cm. Następnie smarujemy konfiturą, prażonymi jabłkami lub innymi powidłami. Zwijamy w rulony i kroimy na 3-4 cm paski. Układamy w formie i odstawimy na 20 minut do wyrośnięcia. Na koniec smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Polewamy lukrem i możemy cieszyć się smakiem.

Słodka improwizacja radzi:

Po zawinięciu nie musimy kroić ciasta na paski. Ułożone w formie, posmarowane masłem i posypane kruszonką będą idealne do pokrojenia po upieczeniu. Taka drożdżówka z konfiturą.